Thursday, November 02, 2006

"Show your hope" versus "les mouvement des images". Opdr 2 Sanne Van Wersch

http://www.centrepompidou.fr
http://www.dse.nl/~tachtigvragen/expoopenair1.htm

De tentoonstelling ”les mouvement des images”, een tijdelijke expositie in het Centre pompidou die voornamelijk filmpjes, posters en schilderijen laat zien. Een collectie die is samengesteld uit de opslag van het musee national d’art moderne. Ga ik vergelijken met de open air expositie “Show your hope” een open air expositie die door de jaren heen ander werk vertoond. Martin Voorbij rijdt met zijn bus de hele wereld en brengt kunstenaars een leeg paneel wat ze beschilderen, na een paar weken haalt hij het op en gaat hij festivals en andere uitnodigingen langs om de schilderijen te exposeren op zijn bus.

Beide exposities vertonen voormamelijk 2d werk, beide doen dit op een totaal verschillende manier. Dit grote verschil komt doordat de ene expositie buiten wordt gehouden en de andere binnen. Alle andere verschillende worden bijna allemaal door dit feit veroorzaakt.

De openlucht expositie trekt klanten die de bus toevallig tegen het lijf lopen. In het centre pompidou komen voornamelijk mensen die bewust een expositie willen bekijken. In het centre Pompidou hangen bekende namen en daardoor dure werken. Alle openlucht schilderijtjes worden in de bus opgeslagen iets wat mogelijk is omdat het hier niet gaat om schilderijen en afbeeldingen die miljoenen waard zijn. De schilderijtjes zijn van hedendaagse kunstenaars die aan een lowbudget expositie willen meedoen. Bij elk schilderij wordt er dan ook een persoonlijke uitleg gegeven dit natuurlijk omdat de verteller alle schilderijtjes persoonlijk heeft opgehaald bij de kunstnaar. Het sfeertje is intiem en persoonlijk, dit kan ook omdat het geen grote expositie is. In het centre pompidou beleefd men echter een anonieme sfeer, ieder bekijkt en intrepeteerd de stukken op zijn eigen manier. Het is een grote expositie die vrij vermoeiend is om in een stuk helemaal te bekijken en energie te moeten steken in elk kunstwerk opzich. De manier waarop Martin Voorbij je alle werken laat zien werkt juist activerend, je wordt meegesleept door zijn enthousiasme. Qua belichting en plaatsing hangt je kunstwerk in het centre pomidou natuurlijk veel beter maar hangt je kunstwerk op de bus van Martin voorbij dan krijgt je kunstwerk misschien meer aandacht omdat mensen veel dichterbij komen.

Beide exposities zijn erg intressant maar op een totaal verschillende manier, de een omdat de werken veel indrukwekkender zijn, de ander omdat je een persoonlijk verhaal bij elk kunstwerk krijgt.

groetjes Sanne

1 comment:

Martin said...

Ik heb helaas de expositie in centre Pompidou niet gezien. Echter, ik kan beamen dat het zien van de gele bus met de SHOW YOUR HOPE expositie een bijzondere belevenis is.
Ik liep het tegen het lijf in Amsterdam en heb samen met mijn familie bijna een uur blij en verwonderd staan kijken.